Unie enologů České republiky
info@unieenologu.cz

Ing. Lubomír Dvořáček, Ph.D.

„Snažit se tvořit osobitá a velká vína  a přitom se denně s pokorou učit od velkých mistrů v oboru vinařství i od ostatních kolegů je pro mě celoživotní výzvou.“

Vinař z Mikulčic, původně absolvent VUT Brno, oboru elektronické počítače (1983), s doktorátem z University Karlovy. Dlouholetý člen vinařského sdružení Collegium Vinitorum a Svazu vinařů, v roce 1985 založil rodinné vinařství, dnes 3,5 ha vlastních vinic v systému integrované produkce s roční produkcí cca 20.000 lahví. Více než 20 let se specializuje na výrobu barrikových vín, minimalizaci síry v celém výrobním procesu, kryo maceraci a zrání vín v delším kontaktu se slupkami. V roce 2004 se stal výrobcem košer vín té nejvyšší ortodoxní kvality („Kosher for Pesah“, „Not yiain mevushal“), dle dostupných údajů dosud jediným na světě, kde se košer víno vyrábí ve zcela nežidovském prostředí, v této oblasti má za sebou bohatou přednáškovou a školící činnost. Specializuje se na odrůdy Rulandské šedé, Sauvignon, Merlot, Cabernet Sauvignon a Pinot Noir. Jako dlouholetý degustátot často usedá v hodnotících komisích významných vinařských soutěží, včetně mezinárodních, jeho vína získala množství ocenění i na zahraničních soutěžích (San Francisco, New York, Carnberra aj.)