Nejlepším vínem březnového hodnocení je z Vinařství Piálek & Jäger

Jedenáct vzorků vín ochutnali v úterý 10. března ve Valticích při druhém letošním hodnocení členové Unie enologů ČR. Do stovky exkluzivních suchých vín soutěže „Suchá vína online“ se dostaly jen 3 vzorky. Nejvíce bodů získalo Chardonnay grand reserva No.6 z roku 2016 z Vinařství Piálek&Jägr. Tentokrát překročilo minimální hranici 85 bodů ze 100 pouze 6 vzorků.

Enologové posuzovali tentokrát deset bílých a jedno oranžové víno. Nejvíce je zaujalo Chardonnay grand reserva No.6 z roku 2016 z Vinařství Piálek&Jägr, které v hodnocení dosáhlo 88,89 bodů.

Vítězné víno pochází ze znojemské vinařské podoblasti. „Toto Chardonnay zrálo 20 měsíců na sudu a je velmi harmonické, vyvážené v chuti. Projevuje se v něm dobře spojená kyselina a výborná práce se sudem,“ hodnotí František Koudela a dodává, že ve vůni je víno plnější, ovocnější až bylinkové, se stopou dřeva, ale v nuancích, kdy je zachovaná odrůdovost. „V dochuti je velmi dlouhé a předpokládá se, že ještě má potenciál, na to aby zrálo v lahvi,“ doplňuje František Koudela Chardonnay grand reserva se hodí výborně do gastronomie, k bílým masům, a pro toho kdo neholduje červenému vínu, může být dobrou volbou i ke steaku, právě pro svou tříslovinu a výraznou stopu ze sudu.

Druhé letošní setkání členů Unie enologů ČR s hodnocením vín bylo již dvacátým za dobu existence Unie enologů. Celkem již posoudili 228 vín, z nichž 138 bylo zařazeno do žebříčku stovky nejlepších vín soutěže „Suchá vína online“.

Tato v České republice nejnáročnější soutěž hodnocení vín je založena na systému plovoucího výběru 100 nejlepších moravských a českých vín. U každého vína hodnotí komise složená z přítomných členů unie nejen senzorické vlastnosti, ale také jeho momentální kondici a chování vína v čase hodnocení z velké sklenice, kde vynikne vrstevnatost a potenciál vývoje včetně vhodnosti ke snoubení v gastronomii. Vína se bodují způsobem vylučující alibismus a všechna hodnocení se počítají do průměru.

Do výběru mohou být následně zařazena pouze vína, která dosáhnou 85 bodů. Platí také, že vína s vyšším bodovým hodnocením nahrazují v systému ta s hodnocením nižším. „Posláním soutěže je návrat moravského vinařství ke komplexním suchým bílým i červeným vínům plně srovnatelným s velkými vína Evropy a celého světa,“ dodává Mojmír Baroň.

Kontakt

ING. ZDENĚK TRÉŠEK
VEDOUCÍ KANCELÁŘE UE
+420 605 521 804
info@unieenologu.cz

ING. KATEŘINA MARTYKÁNOVÁ
PR MANAŽER
+420 602 576 870
martykanova.katka@gmail.com

Důležité odkazy

Ochrana osobních údajů

Pravidla cookies

Copyright © Unie Enologů ČR 2022